17 september 2009

Umzumbe

En ving-penna, en skrivbok och sapbubblor underholl 5-ariga Sthembele under manga dagar
Sofia introducerar "den skrattande kon" for Mama Lushaba

Skrackfard bak i en van...





Lushaba resident


Fodelsedagsfrukost i solsken


Zipho, Gertrude, Ida and Joyful


Gertrude Lushaba
Dagens outfit :)







First grade at a primary school



Grabbar pa skola

Ida briljerar pa twist


Sofia lar kidsen att hoppa hopprep





Sanibonani! Unjani?



I onsdags kom vi till ett ställe som heter Umzumbe, det ligger norr om Port Shepstone men söder om Durban. Vi bor hos en kvinna som heter Gertrude Lushaba och hennes stora, fina familj. Hon är en viktig person för detta samhälle då hon är en stor sponsor och drivande kraft till bl.a. skola, dagis och många andra projekt. Familjen Lushaba har tagit mycket väl hand om oss och varit nära på att övergöda oss =) Huset ligger mycket nära stranden och vi har lyckats hinna med att spendera några timmar där, givetvis med livvakter;). Vi har följt områdets socialarbetare i deras arbete, vilket har inneburit bl.a. hembesök, barnhem, besök på skolor, vårdcentraler och ett HIV/Aids hem för föräldralösa barn. Vi har fått en större inblick i hur det sociala arbetet bedrivs med rapportbeskrivning, hembesök och andra administrativa uppgifter. Vi har också fått äran att närvara när frivilligarbetare tog examen inom ett projekt för att arbeta med utsatta barn och ungdomar med HIV/AIDS.



Vi har stött på många passionerade, drivande socialarbetare men också många som är på fel plats som enligt vår uppfattning kan vara vanligt förkommande inom vår yrkeskategori.



I fredags var en kul dag. Idas B-day!!!! Det firades med kaffe, cupcakes (med ljus i), presenter och ljuvlig sång från Sofia… Den fortsattes med frukost ute i solsken, sång under examensceremonin, ”skönstämmigt” sånguppträdande, iförda våra nya, fina hattar som vi fick av Gulshera, av Sofia Eldh och Ida Gill (Ja må du leva på svenska där vi inte var samstämmiga gällande texten), frieri då en kille trodde Ida fyllde 16 år och tydligen då var giftasmogen här… Kvällen fortsatte med köttbullar och fest.



Vi har fått uppleva att åka public transport här vilket vi blivit varnade för innan… Vi var troligtvis de enda som någonsin använt bilbälte (detta eftersom de var väl fastkilade) i denna minibuss som spelade Lionel Richie (som btw är kung här) på högsta volym under hela färden.




För övrigt så har vi drabbats av förkylningar, magproblem, geckoödleattacker och diverse svalda myror. Men annars mår vi bra.




Tänker på er alla där hemma.