23 september 2009

Yo!

Den gangna veckan har varit hektisk som vanligt… Efter Umzumbe spenderade vi mycket tid med Gulshera for att reflektera det uplevda samt utvardera organisationens arbetssatt och var arbetsinsats. Vi har vidare tagit del av det arbete som Nicro utfor. Detta en nationell och stalig organisation som arbetar forebyggande med unga kriminella. Vi har ocksa fatt storre inblick i hur rattsvasendet fungerar i SA da vi spenderade en dag som besokare i domstolen. Det var for oss till en borjan som att kastas in i en amerikansk komedi med en galen domare (som givetvis hade vit hudfarg) som fattade beslut pa lopande band samtidigt som hon var upptagen med sin mobiltelefon och att utfora underskrifter, hon satt hogt over alla andra och var enda beslutsfattaren. Under pagaende forhandlingar fordes fangar iforda handfangsel in och ut ur en bur placerad i rattssalen, onskar vi hade kunnat visa med bilder. Domaren var nonchalant, respektlos gentemot berorda parter. T.ex. var det en man som brot ihop i tarar under forhandling da det var hans forsta gang i domstol, domaren skrattade ratt och hanade honom for detta. Straffet for en man som hade misshandlat sin fru vid ett antal tillfallen var att be om ursakt till frun och sedan fa en tillsagelse av domaren att sluta med dessa dumheter...

Vi har fatt gora vanliga aktiviteter vilket varit mycket uppskattade da vara hjarnor standigt gar pa hogvarv. Vara nyfunna vanner Tilana och Laurent tar val hand om var fritid med strand, bio och surprise ett ormparksbesok vilket var uppskattat av Ida...NOT! =)

Rakat ut for en kissattack igen, denna gang utford av en apa som klattrade upp i ett trad ovanfor oss och prickade in Tilana och oss som sitt mal...vi har inte riktigt vant oss vid djurlivet har annu...

Vi har haft manga och langa diskussioner kring etnicitet, manniskosyn, homosexualitet, rasism, och de kulturella skillnader som rader och hur man garna kategoriserar ofta utan att ens vara medveten om det.

Gallande mat rullar vi numera fram, vi har firat id (hogtid vid ramadans slut) med massor av Breyani, kakor och annat gott.

Igar anlande vi till Umzinto och vi stormtrivs! Med valorganiserat socialkontor och ett stort engagemang till att involvera oss i verksamheten kanner vi oss mycket valkomna. Detta mycket tack vare att var bild av hur samhalle, sociala system och rattsvasende borjar klarna. Vi har slutat jamfora allt med vart svenska system och borjat jamfora hur socialt arbete bedrivs pa olika stallen vi besoker. Vi kan nu ge dem ett battre utbyte vilket ar en del praktikprocessen. Att vi dessutom har varmvatten och for ovrigt ett mycket frascht boende ar ytterligare faktorer till vart valmaende har.

”When life makes you put up with mean and hateful people, think of them as sandpaper. They may scratch you, rub you the wrong way, but eventually...you end up smooth and polished and the sandpaper is just going to be worn out and ugly...”